Solna ligger i toppen, följt av Vellinge och Sollentuna, när det gäller Sveriges bästa företagsklimat. Det visar Svenskt Näringslivs årliga rankning av det lokala företagsklimatet i Sveriges kommuner.

- Vi är mycket glada över att även i år ta en förstaplacering. Företagandet är en viktig del av välfärden. Det är företagen som skapar tillväxt och jobb. Jag är övertygad om att ett bra företagsklimat och en låg arbetslöshet hänger ihop och därför ska vi fortsätta arbeta för att ge företagen goda förutsättningar, säger Lars-Erik Salminen, kommunstyrelsens ordförande i Solna stad.

De politiska partierna i Solna har enats över blockgränserna om att ha som mål att vara den företagsvänligaste kommunen i Sverige. Strategin för att nå dit är att stimulera det lokala näringslivet med till exempel en bra infrastruktur och en serviceinriktad kommunal organisation. Det är andra året i rad och fjärde gången under 2000-talet som Solna tar hem förstaplatsen.

- Solna toppar rankingen tack vare politisk vilja och ambition som avspeglar sig i snabb och företagsvänlig service, kommenterar Carolina Brånby, som är ansvarig för Svenskt Näringslivs arbete med lokalt företagsklimat.

Svenskt Näringsliv har under tio år följt och rankat det lokala företagsklimatet i Sveriges kommuner. Rankningen bygger till stor del på vad företagarna själva anser om företagsklimatet. Andra faktorer som väger tungt är kommunernas service till företagen, hur lagar och regler tillämpas samt hur öppen kommunen är inför att konkurrensutsätta sin egen verksamhet. 

Rankningslistan presenteras varje vår och bygger på enkätsvar från 35 000 företag och bearbetning av statistik från SCB. 

Hela listan finns på Svenskt Näringslivs hemsida.