- Upphandling24:

Allt fler tar hjälp av konsulter

Av

? Det finns få renodlade upphandlingskonsulter, säger Michael Söderström på ARS Research.
– Det finns få renodlade upphandlingskonsulter, säger Michael Söderström på ARS Research.
Det finns en uppsjö av konsulter som erbjuder hjälp vid offentlig upphandling, allt från enmanskonsulter till företag med flera konsulter. Många är specialiserade inom något område.

–En klar majoritet av de upphandlingskonsulter som finns, är företag som i första hand vänder sig mot inköpssidan, säger Michael Söderström på ARS Research, som förra året gjorde en undersökning av upphandlingskonsulter för Konkurrensverkets räkning.

De upphandlingskonsultföretag som vänder sig mot leverantörsföretag erbjuder hjälp inom främst fem olika tjänsteområden: söktjänster och bevakningstjänster, kurser och utbildningar, anbudsskrivning, kvalitetssäkring av anbud och överklaganden.

–Den vanligaste hjälpen för leverantörer är kontinuerlig bevakning av offentliga upphandlingar. Min uppfattning är att det finns få renodlade upphandlingskonsulter. De flesta bistår med formalia, säger Michael Söderström.

Branschen är relativt ny och det är först under 2000-talet som den börjat utvecklas. Fortfarande startas många företag.

–Många av de upphandlingskonsulter vi har pratat med anser också att verksamheten har ökat, sett till antalet uppdrag, säger Michael Söderström.

Ett av konsultföretagen som expanderat är Affärsconcept, som enbart vänder sig mot köpsidan. Företaget har flera statliga myndigheter som kunder, bland andra ESV, PTS, Sida och Riksrevisionen. Stockholms stad är också en stor kund.

–Vi gör spannet från start till mål, skulle man kunna säga. Just behovsanalys och avtalsuppföljning är områden som vi kan påverka mest. Men vi gör även granskningar, arbetar med expertinlagor i domstolen och håller utbildningar. Och vi vänder oss enbart mot köpsidan för att slippa hamna i en eventuell lojalitetskonflikt, säger företagets vd Johan Svedberg.

Inte längre en ful bransch

Han menar att branschen för upphandlingskonsulter är speciell, eftersom konsultföretagen själva måste gå in i upphandlingar och lämna anbud.

–Jag tycker ändå att det är en god bransch. Vi startade 1995 och då var det lite fult att anlita konsult. Men mycket har förändrats under de senaste åren. Vi har expanderat och är numera 13 anställda, varav elva konsulter, i företaget, säger Johan Svedberg.

I somras köptes Affärsconcept upp av SKL Kommentus, men företaget fortsätter dock sin verksamhet som vanligt. Förvärvet innebär flera samordningsvinster.
– Företagshälsovård är en extremt liten marknad, säger Åsa Axelsdotter Hök.–Vi kommer att få draghjälp av SKL Kommentus nu och har möjlighet att expandera och utvecklas ännu mer.

Johan Svedberg menar att det är bra tider för upphandlingskonsulter. I lågkonjunktur blir det extra viktigt att effektivisera inköpen.

–Vi hade det bästa verksamhetsåret hittills förra året. Det som gick något sämre än vanligt var utbildningarna, men det kompenserades av ett ökat antal upphandlingar.

Liten kostnad sett till vinsten

Men lågkonjunktur kan också innebära att man inte har råd att ta in konsulter. En normal upphandling tar mellan 150 och 200 timmar att göra, enligt Johan Svedberg.

–Sett till de stora vinster som en väl genomförd upphandling i konkurrens kan uppnå, är det dock en förhållandevis liten kostnad. Bara en sådan enkel sak som att upplysa den ”givne” leverantören om att inköparen kommer att ta in flera anbud, ger snabbt resultat, säger han.

Men alla arbetar inte i stora konsultfirmor. Humla konsult är ett av många enmansföretag som finns på marknaden. Företaget verkar i nischen hälsa och företagshälsovård och arbetar främst med upphandlingsstöd åt hr- och personalenheter.

–Jag hjälper till att definiera de behov som finns i en organisation, men även varför det behövs. Jag är med andra ord inne i den allra första fasen inför en upphandling, men har även diskussioner med upphandlingsenheten om till exempel utvärderingskriterierna, säger Åsa Axelsdotter Hök, konsult och ensam ägare till företaget.

Ingen konkurrens

Inom hr-området är företagshälsovård det största upphandlingsområdet och enligt Åsa Axelsdotter Hök finns det i princip ingen konkurrens.

–Det är inte många som specialiserat sig på företagshälsovård. Det är en extremt liten marknad och avtalen ligger ofta mellan 0,3 och 10 miljoner kronor, vilket kanske anses vara för lite för de stora konsultfirmorna, men också att kombination av hälsokompetens och LOU är ovanlig.

Åsa Axelsdotter Hök menar att hennes utmaning istället ligger i att motivera sin insats.

–Självklart är jag affärsmässig, men jag drivs av hälosarbetet. Jag är ju hälsovetare och ursprungstanken var att få människor att må bra på jobbet. I LOU hittade jag min nisch. Ett bra sätt att väcka tankar om strategiskt hälsoarbete är ju när du som upphandlare gör kravställningen. Då måste du vara tydlig och veta vad du vill ha och varför.

Som exempel nämner hon det övergripande målet för många kommuner – att få ner sjukfrånvaron.

–Därför är det extra viktigt att vara mycket tydlig i upphandlingen med vad det är för företagshälsovård du vill ha.

Eftersom landstingen oftast har egen företagshälsovård och de statliga myndigheterna handlar på ramavtalen, är kommuner de främsta kunderna, men Åsa Axelsdotter Hök hjälper även privata företag som inte behöver följa LOU.

Det hon märkt under de fem år hon arbetat som konsult, är att det blivit en öppnare dialog, även hos upphandlarna.

–Den ”ökända” beställarkompetensen har utvecklats och jag har märkt att många blivit villigare för att diskutera. När jag till exempel argumenterar för att de måste tänka på ett visst sätt, är många fler benägna att faktiskt göra det också.

Att anlita en upphandlingskonsult kostar självklart pengar, men beror mycket på vad man vill få hjälp med.

För Åsa Axelsdotter Höks del kan hjälpen bestå av en halv dags arbete, till exempel en workshop, till ett arbete under hela processen på 1,5 år.

Inga fasta affärsmodeller

–Jag brukar säga att det kostar mycket mindre än vad de får tillbaka. Men eftersom jag har ett enmansföretag kan jag vara ganska flexibel och är inte bunden av fasta affärsmodeller. Jag drivs väldigt mycket av att kunna bidra till ett bra hälsoarbete.

Åsa Axelsdotter Hök tror att konsulter kan anses som leverantörsfientliga och ständigt vill pressa priserna.

–Men det är ett väldigt kortsiktigt tänkande att bara fokusera på pris. Och det fungerar absolut inte inom hr-området. Ett gott samarbete är A och O, säger hon.


Mer sånt? Fyll i din e-post så får du Upphandling24:s nyhetsbrev gratis.

Please don't insert text in the box below! Please don't insert text in the box below! Villkor


Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Blog comments powered by Disqus

Aktuella konferenser


Fler nyheter från Upphandling24

- Upphandling24:

De bevisar att
upphandling gör skillnad

- Upphandling24:

Skatteverket tar ett fast grepp om sina resor


- Upphandling24:

Samtal bästa receptet


- Upphandling24:

Söker framtida behov


- Upphandling24:

"Efterträff ger bättre äldrevård"


- Upphandling24:

Han utrustar forskningslabb för miljarder


- Upphandling24:

Styckad upphandling en balansgång


- Upphandling24:

Så hanterar du varukorgen


- Upphandling24:

Fast pris gav kvalitet på skolmaten


- Upphandling24:

Staffanstorp först i Sverige


- Upphandling24:

Förberedelse är nyckeln i Järfälla

- Upphandling24:

Föräldraprotest mot upphandling


- Upphandling24:

Billigare buss med
gemensamma rekommendationer

Anna Grönlund vill få mer trafik för pengarna. Foto: Jashar Ghavampour.


- Upphandling24:

Skåne och Stockholm miljöbilsbäst


- Upphandling24:

Handplockade leverantörer
istället för att avropa

Lagar ska följas enligt Marie Fridén. Foto: Superstudio.


- Upphandling24:

Inget hinder för verksamhetsövergång

Sekos förbundsordförande Janne Rudén vill se krav på verksamhetsövergång. Foto Urban Orzolek.


- Upphandling24:

Äntligen avtal – ett år
efter tilldelningsbeslut

Hans Sundström behövde ett år för att baxa upphandlingen i hamn. Foto: Kammarkollegiet.


- Upphandling24:

Då kan domstolen
tlllfälligt stoppa ett avtal


- Upphandling24:

Nu kartläggs lönerna
för Sveriges upphandlare


- Upphandling24:

Små portioner uppmuntrar
lokala matproducenter

Linda Holdaj gör fler, men mindre, upphandlingar. Foto: Upphandlingscenter.


- Upphandling24:

Offentlig marknad
större än vi tidigare trott

Fredrik Tamm ser möjligheternas marknad. Foto: Doublecheck.


- Upphandling24:

Norsjö avbryter –
hotellet alltför slitet


- Upphandling24:

"Hållbarhet självklart prioriterat"

Åsa Romson misstror Konkurrensverket. Foto: Fredrik Hjerling.


- Upphandling24:

Uppsalas it-upphandling rullar på

Erik Pelling vill ha it-stopp. Foto: Klas-Herman Lundgren.


- Upphandling24:

Vårpropp utan upphandlingsnyheter

Vårproposition utan upphandlingsnyheter. Foto: Regeringskansliet.


- Upphandling24:

Utmärkt hållbarhetsarbete uppmärksammas

Pristagarna Henric Ernstson och Lars Nilsson (båda från Landstingsfastigheter i Värmland), Lotta Hallström och Kathrine Löfberg (Löfbergs), Sven Olsson (Landstingsfastigheter) samt Sven-Olof Ryding (Miljöstyrningsrådet). Foto: Jon Röhne.


- Upphandling24:

"Fortsatt fokus på e-förvaltning"

Annika Bränström vill se en fortsättning. Foto: Bolagsverket.


- Upphandling24:

Upphandlingscenter växer
och växlar chef

Anders Karlin byter Colligio mot Upphandlingscenter. Foto: Ulf Palm.


- Upphandling24:

Försökte göra allt rätt
– fick rekordböter

Konkurrensverket kräver Haninge Bostäder på maximala bötesbeloppet. Foto: Catharina Biesèrt.


- Upphandling24:

Enklare samarbeta om
upphandlingar inom EU


- Upphandling24:

Nya spårvagnarna blir försenade


- Upphandling24:

Tredje gången gillt när vinnaren vägrar

Lisbeth Johnson tvingas till omstart. Foto: Dan-Åke Wälivaara.


- Upphandling24:

”Inte bra att Konkurrensverket
får allt ansvar”

Jonas Eriksson tycker inte att Konkurrensverket ska få hela ansvaret. Foto: Fredrik Hjerling.


- Upphandling24:

Stoppar kommunal tjänsteförsäljning

Dan Sjöblom sänder ett budskap. Foto: Håkan Flank.


- Upphandling24:

Okej att avbryta på
grund av politisk oenighet

Waxholsmbolaget får avbryta. Foto: Kenneth Hellman.


- Upphandling24:

Sjuksköterskan som växlade över till upphandling

Sofia Karlsson gör ett tvärt karriärskifte. Foto: Per-Erik Jäderberg.

Sök på Upphandling24

Magasinet Upphandling24

Upphandling24 nummer 1 ute nu!
  • Allt om nya EU-direktiven
  • Stoppa vinster i välfärden? Jurister debatterar
  • Upphandlare gillar extern granskning


Sök kurser om offentlig upphandling. Skriv in ett sökord i rutan eller välj någon kurskategori ur listan och klicka på knappen Sök.


Söker du upphandlare till offentlig sektor, privat inköpare eller anbudsansvarig? Kontakta Anna Nordgren för att få in ditt jobberbjudande här och i Upphandling24:s karriärbrev.

Lediga jobb, Bid Manager

Lediga jobb, inköpare

Om Upphandling24

Om Upphandling24

Jag vill prenumerera på Upphandling24:s nyhetsbrev

Det är helt kostnadsfritt och breven utkommer en gång per vecka.


Ja tack, jag vill även ha brevet med karriär och lediga tjänsterPlease don't insert text in the box below!


*Obligatorisk uppgift

Efterlysning

Hjälp oss hitta upphandlingskonsulter

Lediga jobb, inköpare

Den här sajten använder sig av cookies. Mer information här.
Gratis nyhetsbrev

Kontakta oss
Chefredaktör och ansvarig utgivare:
Bo Nordlin

Postadress: Upphandling24, 106 78 Stockholm

Besöksadress: Karlbergsvägen 77, Stockholm

Telefon växel: 08-453 60 00

Prenumerationsärenden:
Mejla Uh24@pressdata.se eller
ring 08-799 62 53.