Inte ensam. Anna Stormats, nyanställd upphandlingskonsult på SKL Kommentus. På tidigare jobb har hon varit ensam upphandlingsansvarig.
I somras damp Upphandling24s karriärnyhetsbrev ner i Anna Stormats e-postlåda på Skolverket. Där fanns en jobbannons som fångade hennes intresse. SKL Kommentus sökte efter en upphandlingskonsult som ville jobba med samordnad upphandling.

- Jag fastnade för var möjligheten att få jobba konsultativt, säger Anna Stormats.

Hon säger att det som tilltalade henne var att hon ska få jobba med samordnad upphandling.

- Det praktiska arbetet blir annorlunda mot att arbeta på en myndighet. På myndigheten finns ett behov, medan det i en samordnad upphandling handlar om att få ihop olika myndigheters krav och önskemål, säger hon.

Rekryteringsförfarandet gick som en dans. I början av juli skickade hon in sin ansökan. Efter tre intervjuer hade hon övertygat sin nya arbetsgivare om att hon var rätt person.

Hon ser fram emot att kunna dryfta frågor med kollegor.

- Jag har varit ensam upphandlingsansvarig på mina tidigare arbetsplatser och har inte haft någon att diskutera med, säger Anna Stormats.

Vad är skillnad mellan att vara upphandlingsansvarig och upphandlingskonsult?

- Vi erbjuder upphandlande myndigheter möjligheten att delta i samordnade upphandlingar. Men om man jobbar på en specifik myndighet så finns det ett behov av en vara eller tjänst, som ska tillgodoses och myndigheten kan inte välja om upphandlingen ska genomföras eller inte.

Vad är den största utmaningen?

- Det nya för mig är att jobba med samordnade upphandlingar. Det hantverksmässiga upphandlandet kan jag, men just samordningsdelningen har jag ingen erfarenhet av. Men det var också det här som jag var sugen på att få prova på.