Adriana Buzea, Lidingö stad
Hon är nominerad som Årets förnyare
Under Erfarenhetsdagarna den 4 och 5 oktober delas fyra priser ut, Årets upphandling, Årets upphandlingschef, Årets förnyare och Årets opinionsbildare.

Till varje pris är upp till tre personer nominerade. Lidingö stads upphandlingschef Adriana Buzea har blivit nominerad till Årets förnyare.

Under de två år som Adriana Buzea har varit verksam som upphandlingschef i Lidingö stad har hon jobbat hårt och målmedvetet för att göra stadens inköpskedja elektronisk; från beställning till uppföljning. Arbetet har varit framgångsrikt och resultatet har blivit ett allt fastare grepp om inköpen. Det har också gett Adriana en nominering som Årets förnyare. När Upphandling 24 ringer för att gratulera till nomineringen är hon först och främst överraskad.

– Det här hade jag ingen aning om. Men det var verkligen jättetrevligt, utbrister hon,

I nästa andetag säger hon att det jobb som har gjorts för att styra upp inköpskedjan bygger på många engagerade medarbetares insats.

– Ett sådant här förändringsarbete lyckas ingen med på egen hand. Det kräver stort engagemang från personalen, säger Adriana Buzea.

När hon blev stadens upphandlingschef saknades de instrument som krävdes för att kunna göra bra uppföljningar. Det ledde till att inköpsmönstret kartlades. Utifrån det arbetet, som verkligen skedde på detaljnivå, byggde man sedan upp hela inköpsstrukturen.

Idag har man uppföljning varje månad och utvecklingsarbetet fortsätter kontinuerligt. En av de viktiga faktorerna bakom det lyckade förändringsarbetet är de kunskaper som Adriana Buzea hade om stadens verksamhet redan när hon tillträdde som upphandlingschef. Hennes tidigare arbete som ekonomichef för äldre- och handikappförvaltningen hade lärt henne hur stadens rutiner såg ut. Hon var också införstådd med stadens framtidsvisioner.

– Till detta kommer att jag hela tiden har haft ledningens stöd, säger Adrina Buzea.

Hon berättar att intresset för det arbete som har gjorts är stort och hon blir ofta ombedd att berätta om stadens utvecklingsarbete.

– Nomineringen som Årets förnyare ser jag som ytterligare ett kvitto på att det vi gör är av intresse för många fler. Det är jättekul, säger Adriana Buzea.

Under den gemensamma middagen delas det även ut ett femte pris: Livslång insats för offentlig upphandling. Här finns ingen nominering, utan juryn gör valet.

Läs mer om programmet här:

Se vilka mer som är nominerade.