Kommunfullmäktige i Östersund har gett klartecken för att starta bygget av den nya arenan. Enligt igångsättningsbeslutet, som röstades igenom med 35 röster för och 31 röster mot, får totalkostnaden inte överstiga 260 miljoner kronor.

Beslutet innebär att Peabs byggare kan sätta spaden i jorden under mars månad. Samtidigt har regeringen har kommit fram till att kommunens tuffa upphandlingskrav, som Upphandling24 tidigare rapporterat om, inte går på tvärs mot lagen om offentlig upphandling.

Kommunpolitikern Mats El Kott hade anmält upphandlingen till EU-kommissionen som vände sig till regeringen för att få hjälp med att utreda detaljerna. I sitt svar till kommissionen bedömer Socialdepartementet kraven på bland annat omsättning och erfarenhet av tidigare projekt av denna typ som relevanta.

– Är det okey att begränsa konkurrensen till enbart de allra största byggföretagen så är det, helt klart, dags att ändra på reglerna, menar Mats El Kott som nu ser fram emot att höra EU-kommissionens syn på saken.

AnnSofie Andersson, kommunstyrelsens ordförande, är desto mer nöjd:

– Det känns skönt att det här beskedet kommer nu innan vi har startat själva bygget av arenan, men jag har aldrig känt mig speciellt orolig.

Bengt Marsh, kommundirektör i Östersunds kommun, betonar att man hela tiden har arbetat för att få ut det mesta möjliga för skattebetalarnas pengar.

– Därför känns det tryggt att regeringen nu gör den här bedömningen.