Capio fortsätter som operatör. Foto: Capio.
Stockholms läns landsting ger Capio förnyat förtroende att driva S:t Görans sjukhus i Stockholm. Samtidigt som resultatet av landets klart största vårdupphandling nu diskuteras framkommer uppgifter om att upphandlingsprocessen var nära att avbrytas eftersom landstinget hade svårt att få tillräcklig insyn i verksamheten för att kunna besvara frågor.

Stanley Brodén, koncernchef för Aleris som var Capios enda konkurrent i upphandlingen, kommer inte att överklaga. Däremot är han ledsen över den uteblivna chansen att visa stockholmarna hur man vill utveckla vården:

– Vi har lagt ner oerhört mycket tid på att ta fram ett bra anbud och hade gärna velat visa vad vi går för.

Han konstaterar att priset har vägt tungt i upphandlingen:

– Vårt fokus har från första stund varit kvalitet och ett åtagande om att verkligen utveckla S:t Göran, inte bara driva sjukhuset vidare. Något vi inte hade kunnat göra med den prisnivå som vann upphandlingen.

Socialdemokraterna har varit emot och bland annat kritiserat den korta tid som politikerna fått för att sätta sig in i utvärderingen av den jättelika upphandlingen. Helene Öberg, miljöpartistisk ledamot i Stockholms hälso- och sjukvårdsnämnd, försvarar trots allt upphandlingsresultatet:

– Medarbetarna slipper den omställning en ny utförare kan innebära och våra erfarenheter hittills av Capio har varit tillräckligt goda, säger hon.

Capio lovar både sänkt pris och högre vårdkvalitet. Den ekvationen fick Praktikertjänst att stå över denna upphandling. Förklaringen till hur Capio ska få det att gå ihop levererades av Ulf Mattsson, rådgivare på ägaren EQT och tidigare vd på Capio, under ett SNS-seminarium om riskkapital i vården:

– När man sänkte budet med 120 miljoner kronor (per år) gav man i princip bort nästan hela vinsten.