Svedala kommuns upphandling av digitala vägsidesskyltar skulle ha varit klar redan i fjol. Fast upphandlingen, som vanns av Svevia med Blinkfyrar som underentreprenör, överprövades.

Förvaltningsrätten underkände vinnande anbud och vid den förnyade utvärderingen gick affären gick till Focus Neon. Svevia hade slarvat med referenserna som inte var undertecknade av avtalsansvariga hos de kunder där projekten genomförts.

För en tid sedan hörde Konkurrensverket av sig till Svedala kommun för att undersöka om man rättat upphandlingen. Alf Rasmussen, projektchef vid Miljö & teknik i kommunen, passade då på att för övervakande myndighet sammanfatta domens konsekvenser:

– Kommunen kan bara beklaga att kommunen till följd i formella brister i vinnande anbudsgivares anbud har fått anlita annat företag med sämre produkt, försenad leverans och ej fullgod funktion på produkten.

Enligt avtalet skulle de fyra skyltarna, som används för information om evenemang i Svedala med omnejd, vara på plats senast den sista mars. De kom upp andra veckan i maj.

Alf Rasmussen förklarar att kommunens medarbetare tvingats lägga ner mycket egen tid för att få installationen färdig. Dessutom tvingades man att anlita advokat för att följa upp kontraktet.

– Ett tråkigt exempel på att LOU inte alltid fungerar i praktiken som det var tänkt, säger han till Sydsvenskan.

Svedalas ljustavleinstallation är inte ensam om att krångla. Ängelholms kommun har också haft problem. Skyltarna kom upp, men fungerade inte som avsett. De har under långa perioder varit släckta.

Nu fungerar skyltarna utmed E6 medan den vid Klippanvägen är mörk. Kommunens jurist Lena Tebring har vänt sig till Tecnovision i Milano, som för övrigt också slogs i domstol för Svedalas affär, för att få rätsida på det hela.